четвъртък, 30 декември 2010 г.

Свойства на Хисарската вода

18 НОЕМВРИ 2010, ЧЕТВЪРТЪК

Водата от Хисар е известен още от дълбока древност. Днес Хисар е един от най-големите модерно изградени български балнеологични курорти. Районът разполага с 22 минерални извора, в т.ч. 16 естествени и 6 от дълбоко сондиране. Температурата им варира от 37° до 51°С.

 
Фотоизточник: images.google
Хисарската водата е слабо минерализирана - 0,257 г/литър,
  1. хидрокарбонатносулфатна, 
  2. хлорна,
  3. натриева, 
  4. флуорно-силициева, 
  5. алкална, 
с висока стойност на рН, без цвят и мирис, с приятен вкус. Минералната вода на Хисар може да се ползва и като трапезна и за профилактика на цяла поредица здравословни проблеми като: бъбречно-каменна болест и бъбречно-урологични заболявания, жлъчно-каменна болест, заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични заболявания, стоматологични заболявания и профилактика на зъбния кариес, хронична интоксикация с тежки метали и фармацевтични препарати.
http://voda2.blogspot.com/2010/11/0013.html

Няма коментари: